50 mijls 2011 vanuit de kuip van de Big Time

Op zaterdag 30 april is de 50 mijls dualhanded gevaren. Zeg nu zelf, is dit niet veel mooier dan een biertje te gaan drinken tussen grote mensemassa’s in oranje shirts?

Aan de start verschenen 8 boten in het veld van de 31.7’s. Minder dan vorig jaar (14 stuks) maar nog steeds een mooi veld. Het was een mooie zonnige dag, wel wat veel wind voor een dualhanded race; gemiddeld een knoop of 20 met uitschieters naar de 30 knopen!

Na het palaver (om 7 uur…) en de laatste voorbereiding zoals het legen van de watertank en het stouwen van het resterende gewicht aan boord achterin gingen we het water op. De start was gepland om 08:30 maar verliep alles behalve soepel. Het startschip bleef niet liggen op het anker, achteraf bleek door de zorvuldig gekozen ankerplek in een zandgat van 16 meter. De eerste 10 mijl werden dan ook afgelegd voor de startlijn, uiteindelijk zijn we gestart om 09:45 uur.

Big Time had een redelijk goede start, wel wat te laat over de lijn maar vrije wind. “Die 15 seconden op 50 mijl maken we wel goed!” klonk het aan boord. We liepen hoger dan de meeste boten in het veld en lagen al snel voor op de andere 31.7’s. De eerste bovenboei zou op ongeveer een mijl moeten liggen maar leek onvindbaar. Op de gok maakten we een klap naar stuurboord en constateerden al snel waarom we de boei niet konden vinden, de organisatie had een boei ter grootte van een voetbal genomen als bovenboei, veeeeel te klein met deze hoge golfslag! Met ons had het halve veld de boei overzeild en moesten we een behoorlijk deel van onze voorsprong inleveren. We ronden de boei als eerste 31.7, vlak voor de Mon Amie.

Vanaf dat moment lagen we eerste in het veld. In het eerste kruisrak bleken we de First 30 van Harry Amsterdam redelijk bij te kunnen houden. Na dit rak volgde het eerste spi rak met 22-25 knopen wind. Het ging eigenlijk boven verwachting goed in een dualhanded setting dus vooral zo doorgaan!

In het volgende halve windse rak kregen we nog een aangename verrassing. Plotseling zagen we een 31.7 voor ons liggen in het veld. “Hoe kan dat nu?”, “Waar komt die nu ineens vandaan?” klonk het aan boord. Toen we ontdekten dat het om een toerzeiler ging die besloten had de zelfde koers als de wedstrijd varen konden we ineens opgelucht adem halen. We genoten van het mooie zeilweer, zon veel wind en vooraan in het veld liggen, het kon niet veel beter! Radio 538 werd op de kuipspeaker gezet en zo hebben we ook nog mee kunnen genieten van het spektakel op het museumplein die dag!

Na het volgende spi rak en een lang halvewinds rak naar de KG bij Enkhuizen volgde nog een aandewinds rak van ruim 6 mijl richting de boeien bij Lelystad. Helaas draaide de wind net de verkeerde kant op en moesten we nog een kleine slag maken om de boei te halen. Aangezien de 31.7’s niet meer in beeld waren moest er een nieuw doel gezocht worden, het werden (overigens tot onze verbazing) een J-109 en een First 35 die ons maar niet voorbij wilden die dag. Juist op dit aandewindse rak ging de J ons toch nog voorbij, reden om het rif er weer uit te halen voor het volgende halvewindse rak. Achteraf toch wel wat overdreven bij 23 knopen wind… Bij het terugbouwen van het rif in het kruisrak ging de First 35 ons ook voorbij, dat was jammer!

Er bleef nog een rak over voor de eindsprint, een downwind rak waar maar weinig spi’s te zien waren gezien de harde wind (inmiddels vaak 25-28 knopen). We besloten de gok te wagen en toch de spi maar te zetten, dat ging hard! Halverwege het rak kwamen we de andere 31.7’s weer tegen, die lagen toch nog vrij dicht bij elkaar. Wij wisten uiteindelijk te finishen net achter de J maar de First 35 werd in het laatste rak toch nog verslagen!  Bij de prijsuitreiking bleek dat we 12 minuten voor de White Hawk (met korte kiel!) en 15 minuten voor de Seaduction gefinished zijn.

We hebben genoten van de mooie wedstrijd en het geweldige zeilweer! Een eerste plaats is natuurlijk een heel mooi resultaat, het leverde een mooie beker op van 60 cm, al werd deze thuis niet echt gewaardeerd als object voor op de schoorsteenmantel…

door Thijs van Hulst

Nog geen reacties.

Geef een reactie