From Hero to Zero van Villa First,

Zo kan je het wel noemen bij de Villa First na het winnen van het Clubkampioenschap 2010 bij de NSR en dan nu een teleurstellende winterserie met als sluitstuk drie keer laatste en de keer daarvoor niet één keer gefinshed.
En toch heeft het één met het ander te maken.
Omdat er aan de ene kant een zakelijk belang in zat maar ook de ambitie het ultieme onderwaterschip te hebben heb ik de winter 2009/2010 het onderwaterschip voorzien van een siliconenhoudende epoxyverf met een product*)garantie van vijf jaar.
Ik geloof (nu zeker) niet meer in sprookjes maar dat moet dan toch zeker één jaar meegaan was het idee.
Afgezien van een aantal problemen met het opbrengen en de kosten daarvan hebben we met veel goede moed een week voor de NSR de boot te water gelaten.
Bij het wegbrengen naar Colijn merkten we al dat boot als een speer voer, als je zeven jaar met een boot vaart voel je dat wel.
Een hele winter niet gezeild en zonder training of afstelling van de boot zijn we aan de eerste wedstrijd in Scheveningen begonnen en die wonnen we gelijk tot hilariteit van onszelf en anderen.
Het bleek dat in de zeer lichte omstandigheden (zoals dit weekend) en op stroom varen de Villa First hard en vooral ook hoog kon, hoger dan iedereen eigenlijk.
Nou had ik eind 2009 ook nog een  nieuw grootzeil (Polykote,racedacron) gekocht dus voor ons lag het aan het grootzeil én het onderwaterschip (en aan ons geweldige zeilen natuurlijk).
Tot zover het goede nieuws, de beker en wimpel die eigenlijk bij het Nederlands Kampioenschap behoorden werden met een big smile in ontvangst genomen.

Na 2-3 weken zag ik al enige verandering want ik had een keihard en spiegelglad spierwit onderwaterschip.
Op de waterlijn begonnen er al wat haartjes te komen die er makkelijk af te vegen waren maar na 4-5 weken was de boot groenzwart.
Na 6 weken in het water kon ik de pokken er al niet meer afkrijgen dus maar eens gebeld hoe dat dan wel kon.
Veel heen en weer praten over verbruik en aanbrengmethoden enz. de boot eruit gehaald en die zat dus geheel onder de pokken.
Die moesten er weer af gestoken en alles schoonmaken en daarna in een soort wax gezet wat een paar maanden zou kunnen helpen.
Nou je raad het al, na 6 weken (bijna vakantie) was het weer het zelfde.
Dus weer maar de boot eruit en geheel met de machine de siliconenlagen er af geschuurd voor zover dat ging (klerewerk kan ik je vertellen)
Ik heb toen de boot in een zelfslijpende antifouling gezet met de bedoeling dat die er later weer makkelijk af gespoten zou kunnen worden.
We hebben daarna geen wedstrijden meer gevaren dus waren in de veronderstelling dat het met het onderwaterschip wel OK was want het zag er niet slecht uit.
Tot we aan de eerst Wintercup meededen met dezelfde bemanning als de NSR maar dat ging niet best omdat we aan het klooien waren dus daar lag het aan.
We vonden echt dat het aan onszelf lag want het onderwaterschip zag er na schoonmaken prima uit en aangezien het (kraan)geld mij ook niet op de rug groeit nog maar even niet kranen want het zou misschien toch niet de romp zijn.
Niet zeuren, gewoon beter gaan varen.
Volgende keer nog meer geklooi zodat je de weg helemaal kwijt raakt met als sluitstuk dat we afgelopen zondag drie keer laatst waren met zo`n grote achterstand dat het duidelijk was dat het toch wel aan het onderwaterschip moet liggen.
Komend weekend gaat de boot eruit dus kunnen we eens zien wat voor huid we nu hebben en kunnen dan weer nieuwe plannen maken.
Het zal geen siliconen meer worden dat is zeker.

Één ding is toch blijven hangen; we hadden toch een perfect onderwaterschip al was het maar een paar weken en dat heeft ons toch het Clubkampioenschap opgeleverd.
Dus het loont echt de moeite om een gladde en strakke boot te hebben dus daar heb ik geen spijt van.
Jammer van een verpeste Wintercup maar een ervaring rijker en een illusie armer.
Met excuses aan de bemanning want die weten niet beter dan dat ik alles van antifouling en verf af weet.
We komen gewoon weer terug.

Tot ziens op het water, in 2011 weer een ONK en wat voor één, bij mij voor de deur.
Iemand nog zin in Siliconen? ik heb nog staan………………………
Het zal wel weer gewoon harde antifouling worden of is er toch nog iets………………….? :-)
vrgr avdv

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=173441109371108&set=a.130109410370945.19348.100001156606921&theater 

Nog geen reacties.

Geef een reactie