Het laatste Grevelingenweekend vanop de Magnifique (First 31.7)

Na contact met JD op zaterdag bleek dat hij gemotiveerd was om tijdens het laatste weekend van de Grevelingencup nog eens een goed resultaat neer te zetten. De waterlijn werd nog eens goed onder handen genomen, de juiste zeilen voor het lichte weer werden aan boord gebracht.
Op zondagmorgen via JD nog Rinus de Jonghe opgehaald om zo samen te rijden naar Port Zélande.
Daar sloten Patrick de Pree, Rein Bakker en Martin de rangen om met zes aan boord naar de startlijn te varen. Het teveel aan zeilen werden van boord gehaald en de mast afgesteld voor het voorspelde licht weer.
We werden het water opgestuurd voor drie up wind down winds.
We namen de keuze om de dag uit te varen met JD zijn geheime wapen namelijk een echte light genua. Eén en ander afstellen, spi erop om alles te checken en we waren klaar voor de eerste start.

Rond 11u werden we gestart voor twee rondjes. Wij namen de keuze om vrij te starten en zodra we konden naar rechts te gaan voor de meeste druk. De start was zeker niet perfect want ik stuurde Rinus te laat naar de lijn waardoor we in tweede linie waren gestart. Gelukkig klappen nog een paar jongens naar rechts waardoor we ook de kans kregen om dezelfde richting uit te gaan.
Het bleek dat de zeilkeuze zeker de juiste was want we gingen als een speer vooruit met een goede hoogte. De aandacht aan de trim voor de start betaalde onmiddellijk want we kwamen mooi samen met Blauwe Knoop aan de boventon. We bleven in deze positie tot de laatste downwind. Blauwe Knoop nam onmiddellijk de beslissing om te gijpen voor het laatste rak maar door de windshift kon je al reachend naar de lijn toe waardoor de gijp van Blauwe Knoop cash betaald werd en de Magnifique vlot als eerste kon eindigen.

De tweede wedstrijd werden drie rondjes. Rinus nam een perfecte vrije start en terug waren we naar de rechterkant maar toch meer doormidden dan echt rechts om dat de druk nogal verdeeld over het water zat. Blauwe Knoop zat middenin het veld en deed geen goede zaak. Mooi nog enkele windshiften opgepikt. Rekening gehouden met de shift aan de boventon en we konden terug met een prima snelheid naar de finish. Tijdens het laatste rak zagen we Villa First die worstelde met zijn snelheid en bijna door ons gedubbeld werd. Dit was zeker niet normaal voor Adri om zo achteraan te varen. Ik ben benieuwd om zijn schroef te zien, die klapt volgens ons niet meer dicht.
Wonder boven wonder konden we toch een derde potje varen want we dachten dat de wind er helemaal uitviel. We waren vrij goed vertrokken voor twee rondjes. Hier konden we vaststellen dat meerdere boten hun licht weer modus hadden gevonden waardoor alles mooi samenbleef tot de laatste down wind. Daar deed One een goed zaak door vrij snel te gijpen aan de boei en daar iets meer druk op te pakken en zo mooi op 1 te eindigen voor deze laatste wedstrijd. Wij zagen dit ook vrij snel en konden zo onze tweede plaats veilig stellen. Blauwe Knoop had het weer niet zo goed gedaan. We waren super tevreden met een 1-1 en een 2.

Eindconclusie was dat we toch in de eindstand vrij dicht waren genaderd op Blauwe Knoop maar de kloof van 30 punten s ’morgens nogal veel was om zomaar te kunnen overbruggen.
Blauwe Knoop werd inderdaad de verdiende winnaar van deze winterseries maar de Magnifique was toch verdomd dicht genaderd. Er schoten nog welgeteld een dikke 8 punten over tussen plaats 1 en 2.
Aan alle 31.7’s, bedankt voor jullie deelname. Aan de Grevelingen organisatie, bedankt voor jullie inzet en organisatie, de klasse is er volgend jaar zeker weer bij.

Jan Sanders

Nog geen reacties.

Geef een reactie