Team BigTime Verslag wedstrijd januari 2012

De grevelingencup van januari kenmerkte zich door licht weer en een fanatieke strijd met een erg competatief veld, alles vergezeld van het mooie zonnige dag. Team Big Time heeft genoten van deze mooie dag, ook hebben we de ervaring vanuit de uitstekende trainingen van “Wimpie den trainer” in de praktijk kunnen brengen.

Voor ons was het lichte weer een extra uitdaging. We hebben al vaker bewezen met een beetje wind best hard te kunnen varen maar met licht weer blijkt alles toch net weer even lastiger. We waren dan ook blij dat we bij de laatste praktijk training van Wimpie goed hebben kunnen oefenen in licht weer, met name met het gijpen.  In de theoriedag hadden we al van alles geleerd over de organisatie aan boord en de zeiltrim. Acceleratiemodus, hoogte varen, veel of weinig twist, bolling naar voren of naar achteren etc. Wij vonden de training in ieder geval erg leerzaam en we kunnen iedereen aanraden bij de komende training weer deel te nemen!

Naast de trainingservaring hadden we ook nieuwe lichtweer spischoten (swiffcord) aangeschaft, een prima dagje om deze te testen. Wat ons voor de eerste start al direct opviel is dat de startlijn wel weer erg dicht op de vaargeul werd gelegd werd, op basis van eerdere ervaringen wisten we dat dit wel weer eens een probleem kon gaan vormen met de banen van de toer klasses, later deze dag zou dit ook wel bewezen worden.

De eerste wedstrijd hadden we een prima start. We hadden al van tevoren doorgenomen dat we goed moesten letten op de acceleratie. Veel bolling erin met dit lichte weer, weinig valspanning twist in de zeilen, rustige bewegingen en na de tack’s eerst snelheid bouwen voordat we het achterlijk sluiten om maximaal hoogte te varen. Het viel ons op dat het veld erg dicht op elkaar lag, dat maakte de potjes wel extra spannend. Uiteindelijk wisten we net voor de finish de Mon Amie te verslaan doordat we zelf een goede laatste gijp met volle spi (ook geoefend met de training) hebben kunnen maken en de spi van de Mon Amie net inviel. First One was erg goed aan het varen en eindigde als eerste voor de Knopen.

Zoals van tevoren ingeschat kwam voor de tweede start inderdaad het hele toerveld dwars door de startlijn en was het wachten totdat alles weer verplaatst was. Gelukkig hadden wij onze eigen DJ Bart meegenomen die ons vermaakt heeft met de gehele collectie apres-ski nummers.

De tweede wedstrijd werd voor ons een aardige teleurstelling. De start was al niet al te goed maar in het eerste kruisrak hadden we al veel goed gemaakt. Wellicht door de goede aanmoediging van de zeehond die we net na de start tegenkwamen. Bij de eerste boeironding hadden we de layline al vrij krap ingeschat dus het was knijpen om de boei te halen, niet ideaal bij dit lichte weer. De Villa First kon nog net voor ons langs en klapte boven ons. Nu was de kans op de boei verkeken en lagen we geparkeerd aangezien de First One boven ons lag en we niet verder konden loeven. Dat resulteerde in het feit dat we terug moesten en achteraan aan moesten sluiten, naar schatting kostte deze actie een plaats of 7. Door een inschattingsfout raakten we bij het tweede rondje ook nog eens de boei en moesten we ook nog een strafrondje nemen. Eindresultaat was een 11e plaats, dat zal wel een aftrekwedstrijd worden dus! Goed balen was het.

De laatste wedstrijd  hebben we gelukkig weer een stuk beter gevaren. Drie rondjes in totaal en nog steeds het veld dicht bij elkaar. De start was wederom niet top maar door de shifts was in de kruisrakken veel te verdienen. Bij het laatste spi rak lagen we 5e, we kozen ervoor om net wat dieper te varen dan de rest waardoor we inliepen op de Mon Amie. Wederom wisten we ze net voor de finish te verslaan. De knopen gingen hard en hadden een ruime voorsprong, wij gingen met de First One, Villa First, Mon Amie en Baan Chang binnen enkele seconden over de lijn met een 4e plaats als resultaat.

Nog geen reacties.

Geef een reactie