Verslag Winterwedstrijd 20 maart 2011. Vanuit de kuip van de Magnifique door Rein Bakker

Ongeveer een jaar geleden verruilden we onze 31.7 ‘Big Time’  voor een J/109 met dezelfde naam. Omdat we met de J dit jaar geen winterwedstrijden zeilden heb ik de gelegenheid gebruikt om een paar keer met anderen mee te zeilen. zo stond ik half december tot m’n knieën in het koude Noordzeewater toen ik bemande op Dehler 39 Griel bij de IJspgel en we downwind helemaal plat gingen. In februari stapten ondergetekende samen met de vaste team Big Time voordekker Martin voor het eerst op bij JD op de Magnifique. Dat ging al best lekker dus afgelopen zondag was het tijd voor de reprise.

Anders dan in februari nu maar weinig wind, gemiddeld zo’n 2 Bft maar wij waren deze keer wel met een mannetje meer; Rinus stuurt vandaag, Martin op het voordek, JD pit, Patrick trim, Jan (Sanders) tactiek en ondergetekende grootzeiltrim. Dat het deze keer heel anders is dan in februari zien we gelijk in het eerste rak naar de bovenboei. De snelheidsverschillen zijn groot en het is zaak om goed naar de vlagenbanen te zeilen. Jan tuurt voortdurend het wedstrijdwater af en pleegt veel overleg met de andere teamleden. Bij twijfel heeft Rinus het roer in handen en beslist hij of we tacken of nog 20 meter doorvaren. Het is zaak niet te veel te sturen, snelheid te houden en niet te veel te tacken. In de eerste race komen we in de loop van de race aan de leiding om deze niet meer af te staan. De Knopen weten goed te volgen en worden 2e, Prime Time zit net als in februari voortdurend voorin en wordt 3e.

In de 2e race eigenlijk dezelfde windomstandigheden waarin we al tackend en met veel hoogte en snelheid al gauw op kop komen. De Knopen liggen ver achter ons en worden uiteindelijk 6e. Achter ons wordt Driftkikker knap 2e, Mon Amie wordt 3e. Bij Adri aan boord hebben ze veel problemen met de bootsnelheid. Als wij finishen moeten zij als laatste nog beginnen aan hun 3e rondje. We speuren naar de emmer achter Villa First maar kunnen deze niet waarnemen.

Nadat aan het eind van de 2e race de wind was afgenomen (schatting een knoop of 4; de windmeter van JD geeft geen true wind meer aan) is deze bij de start van de 3e race toch weer wat toegenomen. Bij de start liggen we net te ver achter de lijn maar door onze prima bootsnelheid komen we toch nog redelijk het eerste kruisrak door en ronden als 6e de bovenboei. Daar let iedereen vooral op elkaar en wij profiteren door uiteindelijk als 3e benedenboei te ronden. In de shifts van het kruisrak weten we ook Big Time en First One te verschalken en ronden we opnieuw als 1e de bovenboei. In het spirak wordt het toch nog heel spannend, wij kiezen net als de meeste boten achter ons de SB-kant. First One kiest bakboord, profiteert van iets meer wind en wordt nipt 1e. Achter ons finisht Big Time als 3e. De Knopen finishen opnieuw in de middenmoot als 7e.

Na de finish rekenen we even snel en concluderen dat we met de winst op deze 6e dag nog heel dicht bij Blauwe Knoop zijn geëindigd. Het verschil tussen de 1e en de 2e plaats bedraagt slechts 8 punten. De Knopen winnen deze serie door uiteindelijk de minste fouten te maken en alle races uit te varen. Big Time wordt (net als vorig jaar met m’n eigen team) heel knap 3e.

Na afloop van de race drinken we nog een biertje op het terras met team Villa First en denken we mee om hun snelheidsprobleem op te lossen.

Rein en Martin kijken met veel plezier terug op een super zeildag en een geslaagde tijdelijke terugkeer van de J naar de First.

Nog geen reacties.

Geef een reactie